خواص اسفناج | فورس کالا مگ

سبد خرید شما خالی است.
فروشگاه اینترنتی فورس کالا

خواص اسفناج

مقدمه

اسفناج یکی از انواع گیاهان یک ساله است که دارای ساقه و برگ های لطیفی می باشد. نام علمی اسفناج در زبان انگلیسی Spinacia oleracea است. اسفناج حاوی کاروتنوئیدهای مفیدی مثل لوتئین و گزانتین است که این کاروتنوئیدها باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد در بدن می شوند.

برخی مطالعات و پژوهش ها نشان داده است که سبزیجاتی مثل اسفناج می توانند با سرطان هایی مانند دهان ، معده و مری مقابله کنند. عامه مردم فکر می کنند اسفناج حاوی مقادیر زیادی آهن است که این تصور کاملا اشتباست زیرا در هر ۱۰۰ گرم فقط دارای ۲/۷۱ میلی گرم اهن است.

اسفناج به دلیل اینکه دارای اسید اکسالات است باعث می شود بدن نتواند مواد معدنی را جذب کند و همین موضوع باعث می شود بر خلاف تصور عامه مردم به عنوان یک منبع فوق العاده آهن مورد استفاده قرار نگیرد.

جالب است بدانید اسفناج منبع سرشار از فیبر است و تقریبا دو برابر دیگر سبزیجات فیبر دارد. فیبر موجود در اسفناج علاوه بر هضم بهتر غذا می تواند باعث جلوگیری از یبوست نیز شود.

از دیگر فواید فیبر موجود در اسفناج می توان به این مورد اشاره کرد که فیبر موجود در اسفناج می تواند قند خون را پایین نگه دارد و با احساس سیری که به فرد مصرف کننده می دهد باعث جلوگیری از پرخوری شود.

اسنفاج حاوی ویتامین C ، ویتامین E ، سلنیوم ، منگنز و بتاکاروتن است که همگی از آنتی اکسیدان های مفید برای بدن محسوب می شوند. این آنتی اکسیدان ها می توانند با پوکی استخوان مقابله کنند ، همچنین می توانند بدن انسان را از فشار خون بالا و گرفتگی رگ ها محافظت کنند.

اسفناج گیاه پر فایده و مفیدی است و خواص بسیار زیادی دارد که همگی این خواص را نمی توان به طور کامل در یک مقاله گنجاند ، به همین جهت خلاصه ای از خواص این گیاه ارزشمند را برایتان جمع اوری کرده ایم. برای شناخت بیشتر مهم ترین خواص اسفناج در ادامه با ما همراه باشید.

طبع اسفناج

طبع اسفناج سرد و تر است.

ارزش غذایی اسفناج
  • انر‍‍‍ژی 20 کالری

  • آب 90 گرم

  • پروتئین 3 گرم

  • چربی 0/3 گرم

  • مواد نشاسته ای 3/5 گرم

  • کلسیم 90 میلی گرم

  • فسفر 50 میلی گرم

  • آهن 3/2 میلی گرم

  • سدیم 70 میلی گرم

  • پتاسیم 470 میلی گرم

  • ویتامین آ 6000 واحد

خواص اسفناج برای سلامتی بدن

جلوگیری از پوکی استخوان :

جالب است بدانید اسفناج برای جلوگیری از پوکی استخوان و مقاوم تر شدن استخوان ها نیز مفید است. اسفناج حاوی مقادیر مناسبی از کلسیم است که از پوکی استخوان جلوگیری می کند ، ضمن اینکه ویتامین K موجود در اسفناج هم برای مقاوم تر شدن و سلامتی استخوان ها نقشی حیاتی دارد.

فواید اسفناج برای کبد و کبد چرب :

تحقیقات اخیر پژوهشگران نشان داده است سبزیجاتی مثل اسفناج که برگ سبز دارند برای سم زدایی و پاکسازی کبد بسیار مناسب هستند و در برخی مواقع می توانند برای درمان کبد چرب هم استفاده شوند. علاوه بر این اسفناج حاوی مقادیر مناسب آنتی اکسیدان ، آب و کربو هیدرات است که برای سلامت کبد مفید هستند.

اسفناج حاوی مقادیر غنی از کلروفیل که یک نوع رنگدانه سبز است می باشد که این رنگدانه ها به روند پاکسازی کبد از سم ها کمک می کنند. تقریبا اکثر سبزیجات سبز برای کبد مفید هستند اما اسفناج با دارا بودن بالاترین غلظت کلروفیل تاثیر بیشتری روی پاکسازی کبد دارد.

درمان سرماخوردگی و آنفولانزا :

مصرف اسفناج باعث جذب مقادیر مناسبی از ویتامین A و ویتامین C در بدن می شود. این ویتامین ها برای تقویت و سلامت سیستم دفاعی بدن بسیار مفید هستند. بیماری هایی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی باعث ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن می شوند که با مصرف اسفناج می توانید علاوه بر تقویت سیستم دفاعی بدن این بیماری های را نیز درمان کنید.

درمان و پیشگیری از یبوست :

اسفناج حاوی مقادیر غنی از فیبر است که برای دستگاه گوارش بسیار مفید است. فیبر موجود در اسفناج باعث منظم تر کار کردن روده ها می شود و به همین دلیل می تواند باعث مشکلات گوارشی و بیماری هایی مثل یبوست شود.

ضمن اینکه اسفناج برای درمان یبوست هم بسیار مفید است. برای درمان یبوست کافیسیت یک قاشق غذاخوری آب اسفناج خام را با یک قاشق غذاخوری آب ولرم مخلوط کنید و دو بار در روز بنوشید تا یبوست شما برطرف شود.

دیابت و قند خون :

اسفناج حاوی مقادیر بالایی استروئیدهای محافظتی به نام فیتوکدستروئید ها می باشد که متابولیسم گلوکز را افزایش می دهند و به کاهش قند خون بالا در افراد دیابتی کمک می کنند.

مقادیر قابل توجه اسید آلفا لیپوئیک و فیبر موجود در اسفناج حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد و برای درمان دیابت مفید می باشد.

فشار خون :

اسفناج حاوی مقدار زیادی پتاسیم و منیزیم است که باعث کاهش فشار خون بالا می شود، همچنین مقادیر بالای فولات موجود در اسفناج با گشاد کردن رگ های خونی باعث بهبود جریان خون و کاهش فشار خون بالا می شود.

معده، زخم معده و دستگاه گوارش :

اسفناج خاوی مقادیر بالایی فیبر است که به بهبود هضم غذا، درمان معده درد و زخم معده و بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.

سرطان :

مطالعات نشان داده که سبزیجات برگ سبز از جمله اسفناج حاوی آنتی اکسیدان هایی مانند نئوکسانتین و ویولاکسانتین و کاروتنوئید هستند که از انواع سرطان و تومور پیشگیری می کنند.

همچنین کلروپلاست و کلروفیل موجود در اسفناج باعث کاهش آسیب رادیکال های آزاد در بدن شده و برای درمان سرطان مفید هستند.

قلب و بیماران قلبی :

اسید نیتریک موجود در اسفناج گردش خون را بهبود بخشیده و با کاهش فشار خون بالا به درمان بیماران قلبی کمک می کند. همچنین اسفناج از بیماری های آترواسکلروز، حمله قلبی و سکته ی قلبی پیشگیری می کند.

خواص اسفناج برای پوست و مو

اسفناج یک ضد آفتاب طبیعی :

اسفناج حاوی مقادیر غنی و سرشار از ویتامین B است که مصرف آن باعث می شود به عنوان یک ضد آفتاب قوی و طبیعی از پوست شما محافظت کند. محافظت از پوست در مقایل اشعه های مضر نور خورشید علاوه بر اینکه از پوست صورت را در برابر آفتاب سوختگی محافظت می کند ، باعث جلوگیری از ابتلا به سرطان پوست هم می شود.

روشن تر شدن پوست با اسفناج :

جالب است بدانید اسفناج می تواند باعث سفیدتر شدن پوست صورت شود. اسفناج سرشار از ویتامین K و فولات است. ویتامین K و فولات باعث از بین بردن لکه های پوستی و روشن تر شدن پوست صورت می شوند. توصیه ما این است اگر به دنبال پوستی شفاف و درخشان هستید حتما اسفناج را در فهرست غذایی خود جای دهید.

درمان آکنه و جوش صورت با اسفناج :

برای درمان آکنه و جوش های روی صورت می توانید به دو صورت از اسفناج اسنفاده کنید. نوشیدن آب اسفناج برای رفع جوش و آکنه بسیار مفید است ، ضمن اینکه برای از بین بردن آکنه و جوش می توانید از اسفناج به صورت موضعی هم استفاده کنید. یکی دیگر از روش های موثر برای از بین بردن جوش های صورت استفاده از ماسک اسفناج است. برای این منظور آب اسفناج را به صورت ماسک روی پوست صوت بمالید و پس از گذشت ۲۰ دقیقه با آب سرد بشویید.

طراوت و جوانی پوست با اسفناج :

یکی از فواید مهم مصرف اسفناج این است که می تواند باعث تخریب رادیکال های آزاد موجود در بدن شود. این رادیکال ها باعث می شوند پوست صورت سریعتر از حالت معمول پیر شود. اسفناج حاوی آنتی اکسیدان هایی است که می توانند رادیکال های آزاد را از بین ببرند.

رشد موها با مصرف اسفناج :

اسفناج علاوه بر اینکه برای پوست بسیار مفید است برای موها نیز مفید است. اسفناج علاوه بر پتاسیم ، منیزیم ، آهن ، کلسیم و اسیدهای چرب امگا ۳ حاوی ویتامین B ، ویتامین C ، ویتامین E می باشد. این ویتامین ها و مواد معدنی برای تقویت ریشه و رشد موهای سر ضروری هستند که همگی در اسفناج جمع شده اند.

خواص آب اسفناج
  • آب اسفناج به کاهش درد مفاصل کمک می کند و در درمان یبوست یکی از بهترین هاست.

  • آب اسفناج سرشار از فیبر است. برای کاهش مشکل یبوست مزمن بسیار خوب است. با مشکلات هضم مبارزه می کند. آب اسفناج طبیعی برای زخم معده و کولیت بسیار خوب است. برای ایجاد یک سیستم ایمنی سالم بدن کمک می کند.

  • آب اسفناج دارای ویتامین K است. دارای کلسیم است. به کاهش بیماری ورم مفاصل و درد مفاصل کمک می کند. آب اسفناج با دانه کتان نیز به کاهش درد ناشی از پوکی استخوان کمک می کند. مصرف آب اسفناج به طور منظم از درد مفاصل جلوگیری می کند.

  • برای سلامت و زیبایی پوست فوق العاده است.

  • آب اسفناج بینایی را تقویت می کند و سرشار از ویتامین A است . برای کاهش مشکل شب کوری خوب است. غنی از کاروتنوئیدها، است. از آب مروارید جلوگیری می کند. مصرف روزانه آب اسفناج می تواند به افزایش دید چشم کمک کند. برای درمان فشار چشم موثر است .

  • آب اسفناج دارای آهن بالایی است . به کم خونی کمک میکند. . آب اسفناج مخلوط با با آب هویج می تواند به مشکل کم خونی در زنان کمک کند

  • مصرف آب اسفناج به کاهش فشار خون بالا کمک می کند.

  • آب اسفناج سرشار از منگنز است. برای پایین آوردن فشار خون کمک میکند. مصرف آب  اسفناج یک یا دو بار در هفته می تواند میزان فشار خون طبیعی بدن را حفظ کند.

  • مصرف آب اسفناج از خونریزی لثه پیشگیری می کندآب اسفناج طبیعی دارای ویتامین C بالایی است. مصرف منظم آب می تواند به  مشکل خونریزی لثه کمک کند. غنی از ویتامین C است، با سرماخوردگی و آنفولانزا در بدن مقاومت می کند.

طرز تهیه بهترین نوشیدنی با اسفناج

مواد لازم : 

  • اسفناج خرد شده : 2 فنجان 

  • سیب یا گلابی، خرد شده : 1 عدد

  • ساقه کرفس : 1 عدد

  • آب آهک یا لیمو : نصف پیمانه

  • آب : 3/4 فنجان 

طرز تهیه :

اسفناج های خرد شده را به همراه یک ساقه کرفس، سیب و یا گلابی تمیز کنید و خوب بشویید.

سپس کرفس و سیب را به قطعات بزرگ خرد کنید و داخل دستگاه مخلوط کن به همراه آب بریزید و خوب مخلوط کنید .بعد به مخلوط سیب و کرفس آب لیمو و اسفناج را هم اضافه کنید و دوباره هم بزنید تا مخلوط صاف و یکدست شود. نوشیدنی شما آمادست و می توانید نوش جان کنید.

اسفناج را در رژیم غذایی خود بگنجانید

اسفناج یک سبزی همه فن حریف است که می‌ توانید آن را خام یا پخته میل کنید. اسفناج به صورت تازه، منجمد یا کنسروی در دسترس است.

چند توصیه برایتان داریم تا اسفناج بیشتری در تغذیه‌ی روزانه‌ی خود بگنجانید.

  •  اسفناج را به پاستا، سوپ و انواع آبگوشت‌ها اضافه کنید.

  • اسفناج را در مقدار بسیار کمی روغن زیتون بکر با حرارت ملایم تفت بدهید و با فلفل سیاه و پنیر پارمزان مزه دار کرده و میل کنید.

  •  اسفناج را به ساندویچ‌های خود اضافه کنید.

  • دیپ اسفناج درست کنید؛ مثلاً دیپ اسفناج و کنگر فرنگی یا دیپ اسفناج و پنیر.

  •  یک مشت اسفناج تازه به املت یا خاگینه یا اسموتی اضافه کنید.

خواص اسفناج خام و پخته

اسفناج را می توان خام یا پخته خورد. به منظور اجتناب از زیاد پختن، سعی کنید آن را با بخار بپزید یا به شیوه چینی تفت دهید. شیوه های پخت، بافت و طعم سبزی یاد شده را حفظ کرده و فقدان ویتامین محلول در آب را به حداقل می رسانند. اگر چه ضمن پختن، پاره ای از این مواد غذایی از بین می روند، لکن در واقع صرف 21 پیمانه از سبزی پخته، بیشتر از خوردن 1 پیمانه سبزی خام ارزش غذایی دارد، چون دارای دو پیمانه برگ است. علاوه بر این، حرارت باعث می شود که پروتئین موجود در اسفناج، آسان تر تجزیه گردد. در صورتی که اسفناج خام همراه با پرتقال یا برش های گریپ فروت به خاطر داشتن ویتامین «ث» اضافی خورده شود، ارزش غذایی اش افزون می گردد.

عوارض و مضرات اسفناج

منع مصرف اسفناج

اسفناج فواید بی شماری دارد اما باید به این موضوع توجه داشت که برای همه افراد هم مفید نیست و برخی بیماران نمی توانند بدون مشورت با پزشک اسفناج مصرف کنند. افرادی که بیماری ورم مفاصل ، سنگ کلیه و سنگ مثانه دارند حتما قبل از مصرف اسفناج باید با مشاوره تغذیه یا پزشک مشورت کنند.

عوارض و مضرات اسفناج

  • اسفناج حاوی مقادیر بالایی اگزالات است که خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد.

  • زیاده روی در مصرف اسفناج به دلیل وجود اسکالیک اسید نفاخ است و باعث اختلال در هضم و تشدید علائم سندروم روده تحریک پذیر می شود.

  • زیاده روی در مصرف اسفناج به دلیل وجود اگزالات باعث تشدید علائم بیماری های فیبروزیس کیستیک، فیبرومیالژیا، بیماری تیروئید، آرتروز و آسم می شود.

  • مقادیر بالای ویتامین K موجود در اسفناج ممکن است با داروی وارفارین تداخل ایجاد کند.

سخن پایانی

اسفناج جزو آن دسته از مواد غذایی است که چندان مورد توجه بسیاری از ما قرار نگرفته است.

شاید بتوانیم روزهایی را به یاد آوریم که بسیاری از مادربزرگ‌های ما از این سبزی در تهیه غذای خانواده استفاده می‌کردند، اما متأسفانه کم‌کم از تأثیر این سبزی در برنامه غذایی ما کاسته شده و هنوز نتوانسته جایگاه خود را در سبد غذایی خانوار بیابد.

در این میان، شاید آگاهی از ویژگی‌ های ارزشمند اسفناج بتواند به توجه بیشتر به آن کمک کند.

ما در این مقاله سعی کردیم که درباره خواص بی نظیر اسفناج با شما صحبت کنیم. امیدواریم که این مطالب به درد شما خورده باشد.

نظرات کاربران

  • تا به حال هیچ نظری برای این مقاله ثبت نشده است.

فرم ارسال نظر

نام و نام خانوادگی :
متن نظر :
CAPTCHA Image
کد امنیتی داخل تصویر را در کادر بالا وارد نمایید.