راهنمای خرید وسایل کوهنوردی | فورس کالا مگ

سبد خرید شما خالی است.
فروشگاه اینترنتی فورس کالا

راهنمای خرید وسایل کوهنوردی

مقدمه

کوهنوردی، ورزش بسیار جذابی است که با داشتن تجهیزات مناسب، می‌توانید آن را با خیال راحت انجام دهید. در این مقاله از «درجه» درباره خرید لوازم  کوهنوردی صحبت می‌کنیم. بنابراین اگر می‌خواهید کوهنوردی را شروع کنید و نمی‌دانید به چه وسایلی نیاز دارید، این مطلب را بخوانید. 

کاپشن - شلوار- کلاه

برای رفتن به کوهنوردی مهمترین وسیله کاپشن و شلوار است. جنس این دو باید از بادگیر باشد با درصدی بین 60تا70 . از طریق آن قادر به تنفس بوده و ذرات عرق دفع می­شود اگر جز کسانی هستید که تمایل به شرکت در کوهنوردی یا علاقه به حرفه ای شدن در این زمینه را دارید باید لوازم و تجهیزات زیر را تهیه نمایید.

1. استرچ :

اولین پوشش برای بدن می­باشد که عضلات را در مقابل بسیاری از چیزها حفظ می­کند و از جنس نایلون می­باشد.

2. پلار یا پر :

وظیفه­ ی گرم کردن بدن به عهده ­ی پلار می­باشد که جنس آن از پر و پشم است. و یک نوع الیاف مصنوعی به شمار می­رود این الیاف با اینکه ازجنس پر می­باشد اما از پر سبک­تر است یکی از قابلیت­های ویژه ی آن این است که دیر خیس می­شود و خشک شدن آن به سرعت انجام می­گیرد نوعی دیگر از پلار در بازار عرضه می­شود که خاصیت ضدآبی دارد ونام آن ونیک می­باشد.

3. گورتکس :

گورتکس یکی دیگر از تجهیزات مورد نیاز در کوهنوردی می­باشد گورتکس آخرین پوشش محسوب می­شود و گورتکس از نفوذ رطوبت و آب به بدن جلوگیری می­کند و تولید شده از الیاف کربنی می­باشد در انتخاب کلاه نیز ابتدا باید به فصلی که در آن قرارداریم و کوهی که قرار است برویم توجه کنیم. اگر تصمیم به رفتن به مناطق سردسیر را دارید باید حتما با خود کلاه پشمی به همراه داشته باشید و برای رفتن به مناطق گرمسیر نیز کلاه  لبه دار می­تواند گزینه ­ی مناسبی باشد چون در این مناطق نور خورشید به طور مستقیم و زیاد می­تابد.

کوله‌ پشتی

بدون شک هنگام خرید لوازم کوهنوردی یکی از وسایل مورد نیاز کوهنوردان کوله‌پشتی است. برخی از کوله‌پشتی‌ها فقط مسافرتی هستند و مناسب سفرهای ساده مانند کمپ زدن در طبیعت هستند اما کوله‌پشتی‌های مخصوص کوهنوردی باید راحت، سبک و به اندازه کافی جا داشته باشد. اگر برای تعطیلات آخر هفته، از ۱ تا ۳ روز، قصد کوهنوردی دارید، کوله‌های ۳۰ تا ۵۰ لیتری مناسب‌اند. اما برای کوهنوردی ۳ تا ۵ روز، بهتر است از کوله‌های ۵۰ تا ۸۰ لیتری استفاده کنید. برای زمان‌های طولانی‌تر، ۵ روز بیشتر، باید کوله‌های ۷۰ لیتری یا بزرگتر تهیه کنید.

همچنین این نوع کوله‌پشتی‌ها باید بتوانند ابزارهایی مانند تبر یخ‌شکن، چنگک و طناب را نگهدارند.

ویژگی‌ های ضروری کوله‌ پشتی

  • متناسب بودن ظرفیت کوله‌پشتی با مدت زمان سفر

  • وزن سبک (۵۰ لیتری آن مناسب است.)

  • گردش هوای مناسب (پشت برخی از کوله‌ها، قسمت مشبکی وجود دارد که جلوی عرق کردن کمر فرد را می‌گیرد.)

  • بخش نگهدارنده کیسه خواب

  • جیب‌های کشی (وقتی وسیله‌ای درون آن گذاشته می‌شود، بزرگ‌تر و جادارتر می‌شوند.)

  • جیب‌های نگهدارنده ابزار

  • فریم داخلی (این نوع فریم به متعادل ماندن کوهنورد روی مسیرهای سخت کمک می‌کند.)

برای خرید آن به نکات زیر توجه کنید :

  1. پارچه کوله باید کاملا محکم، ضخیم و از جنس برزنت و دارای یک لایه نایلونی باشد.

  2. رنگ آن برخلاف کوله‌های نظامی و شکاری که مناسب استتار است، باید از دور به خوبی دیده شود؛ رنگ‌هایی مانند زرد، نارنجی و قرمز.

  3. از محکمی دوخت آن مطمئن شوید.

  4. بین بدن شما و کوله فاصله باشد (برای اینکه هوا جریان پیدا کند و مانع عرق کردن شود).

  5. به قیمت فکر نکنید و بیشتر به کیفیت، دوام، راحتی و وزن کم آن بها دهید.

چادر چهار فصل

از آنجایی‌ که کوهستان طبیعتی سخت و خشن دارد، باید بهترین چادری که می‌ توانید را تهیه کنید؛ به‌ویژه اگر قدم به کوه‌هایی می‌گذارید که پر برف است، باید بتوانید از خود و تجهیزات‌ تان به خوبی مراقبت کنید. باد هایی که در کوهستان می‌ وزند، معمولا بی‌رحم‌ اند. بنابراین باید چادری تهیه کنید که شما را از باد و البته رطوبت ناشی از برف و باران محفوظ نگه‌ دارد.

چادرهای متنوع در شکل و اندازه‌های متنوعی در بازار وجود دارد. باید چادری که می‌ خرید، مناسب کوه باشد و بتواند در برابر تندبادها مقاومت کافی داشته باشد. به وزن این چادرها هم باید توجه کنید. هرچه سبک‌ تر باشد، مناسب‌ تر است. برخی از چادرهای چهار فصل، یک یا دو لایه هستند. چادرهای دو لایه می‌ توانند از شما در برابر باد و باران بهتر مراقبت کنند.

ویژگی‌ های ضروری چادر چهار فصل

  • دوام (جنس چادر باید محکم و بادوام باشد تا بتواند از شما در برابر باد سرد و شرایط سخت کوهستان مراقبت کند.)

  • سبک‌وزنی (چادرهایی انتخاب کنید که سبک باشند. چادرهای نایلونی، چادرهای مناسبی هستند. آنها با دوام و در عین حال ضد آب هستند.)

  • چادرهایی با فریم‌های منعطف و تیرک‌های محکم (این ویژگی‌ها باعث می‌شود که چادر به راحتی نصب شود و محکم سرجای خود بماند.)

  • گردش جریان هوا (چادری باید تهیه شود که هوا به خوبی درون آنها جریان داشته باشد.)

انواع چادر ها

1. چادر اسکلتی یا تونلی :

برای برپا کردن این چادر باید ابتدا میله‌های چادر را وصل و سپس به زمین محکم کرد و بعد خود چادر- که معمولا از جنس برزنت است- را روی اسکلت و کف زمین انداخت. این نوع چادر سنگین است و برای حمل آن باید از قاطر یا وسیله نقلیه مناسب استفاده کرد.
2. چادر خیمه‌ای :

این چادر دارای تیرک‌هایی در وسط است که خود چادر روی تیرک‌ها می‌افتد و به زمین میخ می‌شود. جنس آن امکان دارد هم از نایلون باشد و هم از برزنت. وزنش بین ۲ تا ۴ کیلوگرم است و به دلیل جمع و جور بودن، برای کوهپیمایی بسیار مناسب است.
3. چادر فنری یا گنبدی :

دارای ۲ تیرک است که به راحتی سر هم می‌شود. این دو تیرک به صورت ضربدری روی هم قرار می‌گیرد و انتهایشان به قلاب چادر متصل می‌شود. این نوع چادر سبک، تقریبا کم حجم و کوچک بوده و جنس آن اکثرا از نایلون است. برای استقرار بهتر آن و مقاومتش در برابر باد، بهتر است به زمین محکم بسته شود.

کیسه خواب

کیسه خواب، یکی دیگر از تجهیزات ضروری کوهنوردی است. با وجود این وسیله می‌توانید شب را با خیال راحت در هوای سرد کوهستان سپری کنید. کیسه خواب از جنس پَر (Down) و همچنین مواد مصنوعی تولید می‌شود. نوع پَر آن در مقایسه با مواد مصنوعی، بدن را گرم‌ تر نگه‌ می‌دارد و در برابر آب‌ و هوای بد دوام بیشتری دارد.

هنگام خرید کیسه خواب، نوعی را بخرید که بتواند شما را از سرمای صفر درجه هم در امان نگه دارد.

ویژگی‌ های ضروری کیسه خواب

  • چهار فصل (کیسه‌ خواب‌های چهار فصل برای هر فصلی مناسب هستند و کوهنوردان را از سرمای سخت ارتفاعات محفوظ نگه‌می‌دارند.)
  • عایق‌بندی (کیسه خواب باید با استفاده از پارچه و الیاف مناسب، به‌خوبی عایق‌بندی شده باشد تا بتواند در برابر سرما مقاومت کند.)
  • وزن (هرچه کیسه خواب سبک‌تر باشد، بهتر است. بدین ترتیب کوله‌پشتی‌تان بسیار سنگین نمی‌شود و مسافت بیشتری را می‌توانید کوهنوردی کنید. هنگام خرید باید به اندازه و وزن کیسه خواب توجه کنید.)
  • کلاه (معمولا حرارت از طریق سر از دست می‌رود. بنابراین کیسه خواب‌هایی انتخاب کنید که کلاه داشته باشند و سرتان را با آن گرم نگه‌دارید.)
  • زیپ دوطرفه (این مدل زیپ‌ها بسیار کارآمد هستند. هر زمان که به هوا نیاز داشتید، می‌توانید به راحتی زیپ را باز کنید.)
کفش کوهنوردی

کفش کوهنوردی یکی از حیاتی‌ ترین لوازم کوهنوردی است. کفش مناسب می‌ تواند از شما به خوبی مراقبت کند و جلوی لغزش‌ تان روی صخره‌ها را بگیرد. در واقع انتخاب کفش مناسب، یکی از ضروری‌ ترین اقدامات پیش از سفر به کوهستان است. هنگام خرید دقت کنید که کفش، اندازه‌تان و البته گرم باشد.

با توجه به نوع صعودتان، باید کفش‌ تان را انتخاب کنید. اگر قصد بالا رفتن از کوه‌هایی را دارید که سخت هستند، باید کفش‌های مخصوص این نوع صعود را بخرید. این کفش‌ها معمولا چند لایه محافظتی دارند و می‌ توان به آنها کرامپون (یخ‌شکن) نصب کرد.

به وزن کفش‌ تان هم توجه کنید. هر چه کفش سنگین‌ تر باشد، کوهپیمایی کند تر صورت می‌ گیرد. بیشتر کفش‌ های کوهنوردی محکم و ضدآب هستند.

ویژگی‌ های ضروری کفش کوهنوردی

  • کفش تولید شده از مواد محافظ و عایق حرارتی (این نوع کفش‌ها، پاهایتان را در برابر سرما حفظ می‌کنند و در روزهای گرم، دمای پایتان را بالا نمی‌برند.)

  • ضد آب بودن

  • سبک‌وزن (کفش‌های سنگین، از سرعت‌تان می‌کاهد.)

  • زیر کفش (کفش‌هایی که آج‌دار هستند، برای کوهنوردی مناسب‌اند و جلوی لیز خوردن‌تان را تا حد زیادی می‌گیرند.)

  • لایه میانی (کفش‌هایی که لایه میانی‌شان، باکیفیت هستند، فشار وارد شده از طرف زمین به پایتان را کم می‌کنند و شما کمتر احساس خستگی می‌کنید.)

کرامپون (یخ‌شکن)

یخ‌شکن، ابزاری تیغه‌ای است که با استفاده از بند به زیر کفش وصل می‌شود و از لغزش کوهنورد روی مسیر یخی و پر از برف جلوگیری می‌کند. باید قبل از کوهنوردی یخ‌شکن خود را آزمایش کنید و از راحت و ایمن بودن آن مطمئن شوید. یخ‌شکن‌ها در دو مدل، منعطف و سخت، تولید می‌شوند. یخ‌شکن‌های منعطف، راحت‌تر هستند.

انواع متفاوتی یخ‌شکن وجود دارد که از برخی از آنها می‌توان به بنددار، هیبریدی و step-in اشاره کرد. اگر کفش کوهنوردی‌تان جایی برای اتصال حلقه داشته باشد، به راحتی می‌توانید از یخ‌شکن‌های هیبریدی استفاده کنید. این نوع یخ‌شکن با کفش‌های سبک سازگاری دارد. از طرفی یخ‌شکن‌های مدل بنددار، با هر نوع کفش کوهنوردی سازگاری دارند. آنها را به راحتی می‌توانید به کفش‌تان ببندید. اما از نظر ایمنی چندان مطمئن نیستند.

یخ‌شکن‌های مدل Step-in فقط با کفش‌هایی استفاده می‌شود که هم در قسمت نوک پا و هم در قسمت پاشنه، حلقه دارند و برای کوهنوردی‌های سخت کاربرد دارند و ایمنی فرد را تامین می‌کنند.

ویژگی‌ های ضروری کرامپون

  • جنس بادوام (بهتر است کرامپونی از جنس فولاد ضد زنگ استفاده کنید تا نه تنها بادوام باشد، بلکه در برابر پوسیدگی مقاومت کند.)

  • وزن سبک (اگر قصد کوهنوردی‌های سبک دارید، کرامپون آلومینیومی که سبک وزن هستند برایتان بهتر است. اما این نوع کرامپون در کوهنوردی‌های سخت، چندان بادوام نیست.)

  • کرامپون دارای قابلیت تنظیم با هر نوع کفش کوهنوردی

  • تعداد مناسب شاخک‌ها (کرامپون‌های دارای ۱۰ شاخک، برای مسیرهای یخی ایده‌آل هستند.)

تبر یخ‌

تبر یخ‌ یکی از مهم‌ترین ابزارهای کوهنوردی حرفه‌ای است. گاهی‌اوقات برای عبور از برف و یخ مقابل خود مجبور می‌شوید با تبر مسیر بسته‌ای را باز کنید. این تبرها از دو قسمت دسته و تیشه درست شده‌اند و با آنها می‌توانید یخ و برف را بشکافید و جلو بروید. انتهای برخی از تبرهای یخ‌، چند تیغه دارد تا سریع‌ و راحت‌تر بتوانید یخ‌ها را بشکنید.

تبرهای یخ‌ معمولا از جنس آلومینیوم یا استیل ضدزنگ هستند. آلومینیوم، روشن‌تر و بسیار بادوام‌تر از استیل است و خیلی بهتر می‌توانند یخ سفت و محکم را بشکافد. از طرفی استیل سبک‌تر از آلومینیوم است.

ویژگی‌ های ضروری تبر یخ‌

  • بادوام و ضد زنگ بودن (تبر‌های از جنس فولاد ضد زنگ، بادوام‌تر از نوع آلومینیومی آن هستند.)
  • تبر کوتاه‌تر برای مسیرهای سبک کوهنوردی (این تبر،‌سبک‌تر از تبرهای بلند است. تبرها در اندازه‌های ۶۵ تا ۷۵ سانتی‌متر تولید می‌شوند.)
  • تبر بلندتر برای مسیرهای سنگین کوهنوردی
  • تیغه تیز (نوک باریک برای نفوذ بیشتر به درون یخ‌ها و شکستن آنها؛ نوک ضخیم‌تر برای استفاده در قسمت‌های خشک کوه، علاوه بر یخ)
گتر و جوراب

گتر و جوراب از دیگر وسایل مورد نیاز کوهنوردی می­ باشد.

درهنگام کوهنوردی باید از جوراب استفاده نمود تا پاها را گرم کند. علاوه برآن از اصطکاک بین پا و کفش هم جلوگیری می­کند البته این قابلیت مهم بیشتر در جوراب­هایی با جنس الیاف مصنوعی و پشم وجود دارد. گفتنی است که جوراب­هایی از این جنس برای کوهنوردی مناسب تر است. استفاده از جوراب­های نخی به دلیل نازک بودن خیس می­شوند و باعث تاول زدن پا می­گردند.

یک روش خوب برای کوهنوردی می­توان استفاده نمود که امروزه برخی از کوهنوردان استفاده می­کنند. پوشیدن دو نوع جوراب باهم است که اولین جوراب یک جوراب نخی نازک می­باشد که رطوبت و عرق را از پا گرفته و دومین جوراب نیز یک جوراب کلفت و ضخیمی است که بر روی جوراب نخی پوشیده می­شود که باعث می­شود عرق از جوراب اول گرفته شود و یک لایه ای کف پا ایجاد می­گردد و این جوراب ضخیم که گتر نام دارد قسمت پایینی پا را گرم نگه می­دارد و از نفوذ خاک - سنگ - برف - گل و چیزهای دیگربه داخل کفش جلوگیری می­کند می­توان گفت افرادی که می­خواهند جز پایشان چیز دیگری در داخل کفششان نباشد مناسب است.

گتر را می­ توان به سه دسته تقسیم نمود:

1-گتر سوپر 2-گتر بلند 3-گتر کوتاه

اولین گتر که گتر سوپر نام دارد هم قسمت پایینی پا را می­پوشاند و گرم نگه می­دارد و هم می­تواند خود پا را گرم نگه دارد. برای رفتن به مکان­هایی که برف وجود دارد این گتر گزینه­ ی مناسبی می­باشد. دومین گتر، گتر بلند است این گتر برای صعودهای سنگین بسیار مناسب است و سومین گتر، گتر کوتاه است. این گتر قادر است حدودا 12تا 15سانتی متر از کفش را بپوشاند از این نوع گتر برای صعودهای عادی و یک روزه استفاده می­شود. برای برنامه ­هایی که طولانی نیست بهتر است از یک جفت زانو بند محکم و سفت استفاده نمود که در آن زمان حکم گتر را دارد.

لوازم دیگر کوهنوردی

از لوازم دیگر موارد هنگام خرید لوازم کوهنوردی باید به کلاه ایمنی، غذای مناسب مانند خشکبار و آجیل، لیوان و قاشق، وسایل بهداشتی مانند کرم ضد آفتاب ، دستمال کاغذی ،عینک آفتاب ، سنگ آتش‌ زنه، قرص ضدعفونی‌ کننده آب، چراغ، قطب‌ نما و سوت نجات اشاره کرد. البته پوشیدن لباس مخصوص کوهنوردی مناسب فصل بسیار ضروری است.

 

عینک

برای خرید یک عینک آفتابی ارزان با ظاهری گول زننده، بهترین راه کنار خیابان است. از یک دستفروش می‌توان یک عینک ۲ تا۳ هزار تومانی خرید که البته این‌کار اشتباه محض است. شاید تنها فایده‌اش این باشد که اگر عینک شکست یا گم شد، دلتان نسوزد! با خرید این عینک‌ها، چشمتان را به تدریج ضعیف می‌کنید، پس واقعا عینک را جدی بگیرید.
یک عینک مناسب برای کوه عینکی است که:

  1. امواج ماورای بنفش را تا حد زیادی کم کند.
  2. اختلاف سطح در دید ایجاد نکند.
  3. به درستی روی صورت بنشیند و فیکس شود.
  4. در برابر باد و توفان مقاوم باشد.
  5. چشم‌ها را در برابر خار و خاشاک یا ذرات یخ محافظت کند.
  6. اطرافش پوشیده باشد (برای مناطقی که امکان کولاک در آن وجود دارد).
سخن پایانی

هرفردی که تمایل دارد ورزش کوهنوردی را به طور حرفه ­ای شروع نماید لازم است که تجهیزاتی را برای این ورزش تهیه کند. هرفرد نسبت به اینکه مایل است به کدام قله یا کوه برود یا به میزانی که قرار است در طبیعت و فضای بار بگذراند باید متناسب با آن لوازم کوهنوردیرا تهیه نمایند. در این مقاله تجهیزات و لوازمی را که نیاز هست برای رفتن به کوهنوردی آنها را به همراه داشته باشیم برای شما شرح دادیم.

امیدواریم که این مطالب به درد شما خورده باشد

نظرات کاربران

  • تا به حال هیچ نظری برای این مقاله ثبت نشده است.

فرم ارسال نظر

نام و نام خانوادگی :
متن نظر :
CAPTCHA Image
کد امنیتی داخل تصویر را در کادر بالا وارد نمایید.