رنگ ها در دکوراسیون داخلی | فورس کالا مگ

سبد خرید شما خالی است.
فروشگاه اینترنتی فورس کالا

رنگ ها در دکوراسیون داخلی

روان شناسی رنگ برای طراحی داخلی

وقتی در مورد رنگ شناسی دکوراسیون صحبت می کنیم، باید بدانیم که رنگ ها به طور تصادفی مورد استفاده قرار نمی گیرند. در نگاه اول ممکن است فکر کنیم انتخاب رنگ ها برای یک اتاق نشیمن برای مثال، یا برای کل خانه ساده است، زیرا ما آنچه را که دوست داریم را انتخاب می کنیم.

رنگ شناسی دکوراسیون

در بسیاری از موارد، نتایج بسیار خوب هستند، اما در اغلب موارد، اگر شما چیزی درباره رنگ ها نمی دانید و اینکه چه ترکیباتی برای سبک منزل شما عالی به نظر می رسند، نتایجش ممکن است هیچ چیز مشترکی با ظاهر حرفه ای نداشته باشد.

در این مقاله می خوانید که در بیشتر موارد, افرادی که طراحان داخلی هستند, دانشی در مورد رنگ ها دارند, خوب می دانند که کدام دسته به رنگ خاصی تعلق دارند, چه رنگ هایی برای ترکیبات مناسب هستند و بیشتر آن ها اثرات روانی رنگ را می دانند و اینکه چه چیزی بهتر است تا نتیجه مطلوبی بدست آید.

 

شناخت رنگ ها :

رنگ از چالش برانگیزترین بحث های طراحی داخلی محسوب می شود زیرا تاثیرات رنگ بر انسان و همینطور محیط زندگی او امروزه بیش از پیش بر همگان آشکار گشته و پژوهش های کاربردی بسیاری دراین باره انجام شده است.

 اول باید بدانید که سه رنگ اصلی داریم :

زرد, قرمز و آبی

وقتی این رنگ های اصلی را با هم ترکیب می کنیم, رنگ های ثانویه و فرعی را به دست می آوریم :

  • زرد و آبی, سبز می شود.
  • زرد و قرمز نارنجی می شود.
  • آبی و قرمز، بنفش می شود.

رنگ های اصلی را می توان با رنگ های ثانویه مخلوط کرد و رنگ های متفاوتی را به دست آورد، که رنگ های سومین نامیده می شوند. رنگ ها مکمل یکدیگر در گراف هستند. هر جفت رنگ ها مکمل یکدیگر هستند و یک رنگ خنثی تولید می کنند.

هر فردی رنگ ها را سرد یا گرم می بیند. اگر نمودار رنگ را می بینید, معمولاً رنگ های سرد، در رنگ های آبی و سبز هستند و رنگ های گرم در سمت نارنجی و قرمز قرار دارند.

رنگ ها حالت خاصی از ذهن به ما می دهند, می تواند ما را تشویق کند, می تواند ما را خوشحال کند, می تواند باعث شود احساس امنیت و آرامش کنیم, می تواند توانایی تمرکز یا به یاد آوردن چیزهای دلپذیر را افزایش دهد.

رنگ هایی هم وجود دارند که ما را افسرده می کنند, اجازه دهید چیزهای غم انگیز را به خاطر داشته باشید, می توانند خسته کننده باشند یا بعد از مدتی آزاردهنده شوند. ما باید این موضوع را وقتی که رنگ های خود را انتخاب می کنیم, در نظر بگیریم. بالاخره ما کسانی هستیم که در خانه هستیم و خیلی مهم است که در مورد آن احساس خوبی داشته باشیم.

چگونه رنگ مناسب برای دکوراسیون خانه انتخاب کنیم؟

در انتخاب ترکیب رنگ در دکوراسیون خانه متناسب بودن رنگ وسایل و محیط ازجمله کف‌پوش، دیوارها، پرده، کابینت و لوازم منزل ضروری است. علاوه بر این، در انتخاب رنگ باید به سبک طراحی محیط، نوع کاربری، سن و جنسیت افراد ساکن و ابعاد خانه توجه داشت.
شاید در گذشته چندان شاهد استفاده از رنگ‌های روشن و به ‌اصطلاح شاد در چیدمان خانه‌ها نبودیم اما امروزه می­توان گفت محدودیتی برای ترکیب رنگ دکوراسیون منزل وجود ندارد به ‌شرط آنکه رنگ­های انتخاب‌شده متناسب باشند. اولین نکته‌ای که در مورد ترکیب رنگ‌ها باید در نظر گرفت دسته‌بندی رنگ‌ها به دو گروه اصلی و فرعی و به کار بردن رنگ‌های مکمل در کنار یکدیگر است.
در این تقسیم‌بندی سه رنگ اصلی وجود دارد و باقی رنگ‌ها از ترکیب این سه رنگ اصلی به دست می‌آیند. زرد، قرمز و آبی رنگ‌های اصلی هستند و رنگ‌های دیگر مانند نارنجی (ترکیب زرد و قرمز)، سبز (ترکیب زرد و آبی)، بنفش (ترکیب قرمز و آبی) و … رنگ‌های فرعی را تشکیل می‌دهند.
دانستن همین نکته کافی است تا بتوان هر رنگ­ را در کنار مکمل خود قرار داد. تشخیص مکمل رنگ‌های اصلی نیز با توجه به رنگ‌های فرعی که از ترکیب رنگ‌های اصلی به دست می‌آیند کار ساده‌ای است. در واقع مکمل هر رنگ اصلی دو رنگ اصلی دیگر و ترکیب آن دو است. به عنوان مثال رنگ قرمز و زرد و ترکیب آن‌ها یعنی نارنجی مکمل‌های رنگ آبی هستند.

انتخاب رنگ اولین قدم برای داشتن دکوراسیونی زیبا است. لوکس‌ ترین لوازم اگر ترکیب رنگ متناسبی نداشته باشند جلوه و زیبایی خود را از دست خواهند داد.

 

قانون ۶۰-۳۰-۱۰

در انتخاب ترکیب رنگ دکوراسیون منزل با پیروی از قانون ۶۰-۳۰-۱۰ یک ترفند حرفه‌ای برای داشتن بهترین ترکیب رنگ‌ها در دکوراسیون خانه است. طبق این قانون هنگام انتخاب رنگ برای یک محل رنگ‌ها با این نسبت تقسیم می­شوند:
۶۰ درصد رنگ قالب، ۳۰ درصد رنگ‌های ثانویه و ۱۰ درصد رنگ‌های فرعی
برای توضیح بیشتر این مسئله یک کت و شلوار مردانه را در نظر بگیرید، ۶۰ درصد از کل لباس را کت و شلوار، ۳۰ درصد آن را پیراهن و ۱۰ درصد آن را کراوات تشکیل می­دهد. اگر همین قانون را برای انتخاب ترکیب رنگ‌ها به کار ببریم دیوارها و کف‌پوش ۶۰ درصد، اثاث و لوازمی مانند مبلمان ۳۰ درصد و چیزهای فرعی‌تر مانند گلدان، مجسمۀ یا هر وسیلۀ تزیینی دیگر ۱۰ درصد از رنگ محیط را در بر می‌گیرد.

انتخاب رنگ زمینه خانه

دیوارها و کف‌پوش هر دو زمینۀ محیط محسوب می­شوند و انتخاب هوشمندانه رنگ برای آن‌ها سبب می‌ شود تا دست شما در انتخاب رنگ برای سایر وسایل بازتر باشد. از همین رو بهتر است رنگی خنثی و ملایم برای آن­ها انتخاب کنید تا با سایر رنگ­ها به‌ راحتی هماهنگ و به‌ اصطلاح سِت شود.
این رنگ‌ها لزوماً سفید یا خاکستری نیستند بلکه استفاده از سایر رنگ‌ها با تناژی ملایم همین کارکرد را برای شما خواهد داشت. ضمن آنکه استفاده از رنگ‌های تند مانند قرمز و نارنجی روی دیوارها شاید در نگاه اول جذاب باشد اما پس از مدتی آزاردهنده خواهد رود، اما استفاده از این رنگ‌ها برای سایر وسایل مانند مبلمان در زمینه‌ای خنثی جلوۀ بیشتری خواهد داشت.

رنگ‌های خنثی و ملایم در زمینه محیط را بزرگ‌تر نشان­ می­دهند و باعث جلوۀ بیشتر سایر اثاثیه‌ می‌شوند.

تاثیر رنگ سفید در طراحی دکوراسیون:

از اثرات روانی رنگ سفید برای ایجاد یک نگاه تازه و تمیز در منزل خود استفاده کنید. مردم چیزهای مختلفی را با سفید دوست دارند.سفید برای ایجاد ظاهری سبک, آرام و خالص به کار می رود.

اگر در یک اتاق بر روی دیوارها, مبلمان یا کف اتاق استفاده شود, سفید ممکن است این احساس را بدهد که خیلی بیشتر از آن چیزی است که هست و می تواند طراوت تازه ای را ببخشد.

اگر نمی خواهید اتاق بسیار رنگی داشته باشید، اما سفید زیاد نمی خواهید, می توانید از سفید در ترکیب با دیگر رنگ های خنثی استفاده کنید. سیاه, قهوه ای یا خاکستری با سفید تناسب دارد.

برای استفاده از تاثیرات روان شناختی رنگ سفید, شما نباید زیاد از آن استفاده کنید, فقط برای تاکید بر چیزهای خاصی از قبیل پنجره ها و چارچوب درها.

ترکیب سفید با سایر رنگ‌ها :

  • سفید تقریباً تنها رنگی است که با تمام رنگ­ها سِت می‌شود.
  • سفید و سبز، سفید و آبی، سفید و زرشکی و … همگی زیبا و متناسب به نظر می­رسند. پس اگر رنگ خاصی را مدنظر دارید و ترکیب مناسب آن را پیدا نمی‌کنید سفید بهترین مکمل خواهد بود.
  • یکی از بهترین انتخاب‌ها برای زمینه، استفاده از رنگ سفید و استفاده از سایر رنگ‌ها برای جلوه بخشیدن به آن است.
روانشناسی رنگ سیاه در دکوراسیون داخلی:

از اثرات روانی رنگ سیاه برای ایجاد یک وجه زیبا و پررنگ برای منزل خود استفاده کنید. اگر به شیوه ای هوشمندانه از آن استفاده کنید, رنگ سیاه, جوی ظریف و پیچیده به طراحی داخلی می دهد. اگر رنگ پس زمینه روشن یا خنثی باشد, هر چیزی که سیاه است, خاموش خواهد شد.

رنگ سیاه برای بیرون آوردن چیزهای خاصی در یک اتاق ایده آل است. اغلب افراد رنگ سیاه را با مرگ, سوگواری, بیوگی و عموماً با موقعیت های رسمی و جدی مرتبط می دانند. در نتیجه زیاد از سیاه استفاده نکنید, فقط برای برجسته کردن چیزهایی مانند قاب های عکس, جداول کوچک, و غیره استفاده کنید.

 

رنگ شناسی دکوراسیون با رنگ خاکستری:

رنگ خاکستری، تشریفاتی را به نمایش می گذارد که ظرافت لطیف بدون محافظه کاری دارد. اثر رنگ خاکستری بسیار بستگی به سایه رنگی دارد که از آن استفاده می کنید. برای مثال, اگر خاکستری یک ته رنگ زرد داشته باشد, به خصوص اگر شما چیزهایی در اتاق در رنگ های مختلف قهوه ای داشته باشید، زیبا است.

اما یک سایه زیبا از خاکستری, در ترکیب با یک رنگ سفید روشن, می تواند ظاهر تمیز و تازه ای را ایجاد کند. اگر مناطق خاکستری زیادی دارید, غالب خواهند شد و محیطی خسته کننده ایجاد خواهند کرد.

 

رنگ شناسی رنگ زرد در دکوراسیون:

از اثرات رنگ زرد برای دادن جوی روشن و خوش بینانه برای منزل خود استفاده کنید. اثرات رنگ زرد با تفاوت های جزیی آن فرق می کند. یک زرد کم رنگ که بر روی دیوارها یا سقف اعمال می شود می تواند کمی نور را در خانه شما به همراه داشته باشد, در حالی که ممکن است پس از مدتی, یک رنگ تیره تر شود.

اگر نمی خواهید از آن بر روی دیوارها استفاده کنید, می توانید به روش های دیگری از آن استفاده کنید. برای مثال, زرد برای چیزهای ایستاده عالی است. شما می توانید از مقادیر کم از لوازم زرد, گل و یا عکس استفاده کنید.

ترکیب زرد با سایر رنگ‌ها :

  • رنگ زرد نیز مانند سفید با اغلب رنگ‌ها سِت می‌شود و محیط را بزرگ‌تر و دل‌بازتر جلوه می‌دهد.
  • استفاده از این رنگ همراه با سایر رنگ‌ها محیط خانه را صمیمی‌تر و گرم‌تر کرده، احساس سرزندگی و شادابی را به همراه دارد و برای خانه‌های کوچک نیز مناسب خواهد بود.
  • در استفاده از این رنگ نباید زیاده‌روی کرد چراکه وجود بیش از اندازۀ رنگ زرد می‌تواند موجب ایجاد استرس و خستگی شود.
  • یکی از رنگ‌هایی که در کنار زرد ترکیبی زیبا به ‌وجود می‌آورد طیف‌های مختلف رنگ بنفش است.
  • طیف‌های روشن بنفش متانت و لطافتی خاص به دکوراسیون می‌بخشند در حالی که طیف‌های تیره‌تر شکوه خاصی داشته و محیط را مجلل می‌کنند. البته از رنگ سبز یا سفید نیز می‌توان به‌عنوان چاشنی کار در کنار این رنگ‌ها استفاده کرد.
رنگ آبی در رنگ شناسی دکوراسیون:

با رنگ آبی می توانید یک دید سرد و شفاف ایجاد کنید. در طراحی داخلی می توانید از آبی برای ایجاد فضای کار و مدیتیشن استفاده کنید. رنگ آبی برای کاهش فشار خون  و ضربان قلب است. از آن برای طراحی فضای داخلی برای بزرگ کردن اتاق با سایه بسیار روشن آبی استفاده کنید.

شما می توانید از آبی برای خنک کردن یک اتاق با نور خورشید و گرما زیاد، استفاده کنید. در بخش دنیای مد نمناک چند بار اشاره کردیم که اگر رنگ آبی در آشپزخانه، رنگ، مبلمان و یا ظروف مورد استفاده قرار گیرد، گفته می شود که اشتها را کاهش می دهد و شما می توانید وزن کم کنید.

بهترین ترکیب رنگ‌ها با آبی :

آبی رنگی است که محبوبیت بالایی در میان اغلب مردم دارد و در ترکیب رنگ دکوراسیون منزل نیز جایگاه ویژه‌ای دارد.

  • با وجود اینکه آبی جزو رنگ‌های سرد است اما همیشه آرامش مخصوص خود را دارد. از طرفی در ترکیب با سایر رنگ‌ها به‌خصوص رنگ‌های گرم مانند نارنجی این آرامش با گرما، شادابی و نشاط همراه خواهد شد.
  • رنگ آبی و نارنجی در کنار وسایل چوبی و طیف‌های مختلف رنگ قهوه‌ای بسیار چشم‌نواز و متناسب خواهند بود.
  • اگر به دنبال آرامش هستید ترکیب رنگ آبی و سبز همراه اندکی سفید فضایی فوق‌العاده آرام و به دور از هیجان برای شما ایجاد خواهد کرد که پس از یک روز پرمشغله و پرتنش به بازیابی قوای شما کمک شایانی خواهد کرد.
  • به دلیل سردی ذاتی رنگ‌های آبی، سفید و سبز، ترکیب آن­ها با یکدیگر نوعی حس ذهنی خنکی را القا می‌کند و برای مناطق گرمسیری و در فصل تابستان بسیار مناسب است.­
  • اگر می‌خواهید اندکی گرما به محیط ببخشید استفاده از رنگ سرخ ­آبی، زرد یا نارنجی برای وسایل فرعی مانند کوسن، مجسمه، گلدان و یا پرده به این هدف کمک زیادی می‌کند.

 

هرچند در انتخاب ترکیب رنگ در دکوراسیون اتاق‌خواب دست شما بازتر است اما در نظر گرفتن جنسیت و سن فردی که از اتاق استفاده می‌کند شما را در داشتن انتخابی بهتر یاری خواهد کرد.

رنگ شناسی دکوراسیون با رنگ سبز:

از اثرات روانی رنگ سبز ایجاد فضای آرام و آرامش بخش در خانه است. اثرات روانی رنگ سبز رنگی شبیه به رنگ آبی است، سبز به عنوان آرامش و شفافیت است. سبز برای چشم و طبیعت بسیار آرامش بخش است و طبیعت چیزهای زیادی به ما می دهد. بهترین راه برای استفاده از رنگ سبز در طراحی داخلی ترکیب چندین رنگ، یا سبز ترکیبی و با رنگ های دیگر است.

ترکیب صورتی و سبز

شاید در نگاه اول صورتی یک رنگ دخترانه باشد اما در کنار سبز و البته طراحی صحیح و انتخاب هوشمندانۀ وسایل می‌تواند محیط اتاق نشیمن را از حالت خنثی و بی‌روح خارج کند. رنگ قهوه‌ای نیز در کنار این دو رنگ ترکیب زیبایی را ایجاد خواهد کرد.

 

رنگ قرمز و رنگ شناسی دکوراسیون داخلی:

از آنجایی که قرمز قوی‌ ترین رنگ در بین فام های رنگی است، استفاده از آن میزان انرژی اتاق را بسیار افزایش می‌ دهد. طبق علم روانشناسی رنگ ها، از ویژگی های رنگ قرمز این است که ضربان قلب و دم و بازدم را افزایش داده و فشار خون را بالا می‌ برد.

چنین خصوصیاتی می تواند برای ایجاد دیوار شاخص در اتاق نشیمن و نیز غذاخوری خوب باشد، چرا که باعث افزایش اشتها می‌ شود، افراد را دور هم جمع می‌ کند و میل به تعامل و گفتگو را زیاد می‌ کند. برای مثال، انتخاب دیوار پشت کاناپه به عنوان دیوار شاخص قرمز رنگ می‌ تواند بهترین گزینه باشد. استفاده به اندازه از قرمز در ورودی خانه باعث ایجاد حس خوشامد گویی می‌ شود و تاثیر اولیه مثبتی در مهمانان ایجاد می‌ کند.

از فام های مختلف رنگ قرمز در اتاق خواب استفاده نکنید چرا که شور و هیجانی که به همراه دارد چندان با محل خواب و استراحت همخوانی ندارد.

از قرمز برای ایجاد یک جهت تشدید شده و جذاب برای اتاق خود استفاده کنید. رنگ قرمز اغلب نشانه تهدید است و می تواند ضربان قلب و خون را افزایش دهد، اما با سایه گرم تر می توانید احساس خوبی داشته باشید. اتاقی با رنگ قرمز زیاد می تواند سطح اشتیاق را افزایش دهد. رنگهایی مثل نارنجی, قرمز برای افزایش اشتها و در نتیجه در آشپزخانه ها استفاده می شود.

رنگ شناسی دکوراسیون برای رنگ صورتی:

شما می توانید از رنگ صورتی برای ایجاد جوی تازه و زیبا در خانه استفاده کنید. در بیشتر کشورها، رنگ صورتی رنگی به عنوان رنگ زنانه دیده می شود و اغلب مرتبط با همه چیز مربوط به دختران است.

به طور کلی، استفاده از صورتی در طراحی داخلی، اثرات روان شناختی آرامش بخش و راحتی دارد. برخی از رنگ های صورتی حس تازه و شیرینی دارد که می توانند با شیرینی همراه باشند.

رنگ شناسی دکوراسیون برای رنگ بنفش :

از اثرات روان شناختی رنگ بنفش برای ایجاد یک محیط لوکس و گران قیمت برای منزل تان استفاده کنید، اگر رنگ آبی داشته باشد، می تواند آرامش بخش باشد و به یک فضای مرموز تبدیل شود. با سایه قرمز توجه بیشتری را به خود جلب می کند و بر اتاق مسلط می شود. رنگ بنفش نماد طولانی سلطنت و قدرت است.

جمع بندی
  • همیشه سعی کنید وسایلی مانند فرش، پرده یا تابلو را به‌گونه‌ای انتخاب کنید که دارای ترکیبی از رنگ‌های موجود در دکوراسیون خانه باشد.
  • رنگ‌ها تأثیر فوق‌العاده‌ای روی روحیه و خلق و خوی انسان‌ها دارند، به همین دلیل از ترکیب رنگ­های خنثی بدون همراهی یک یا چند رنگ شاد و روشن در دکوراسیون بپرهیزید.
  • از ترکیب بیش از سه یا چهار رنگ در آرایه‌گری خودداری کنید چرا که شلوغ شدن محیط جلوۀ رنگ‌ها را از بین می‌ برد.
  • اگر خانۀ کوچکی دارید از رنگ‌های تند و ترکیب چند رنگ در کنار هم خودداری کنید زیرا محیط را کوچک و خفه جلوه می‌ دهد.
  • بهتر است برای دیوارها و کف‌پوش‌ها از رنگ‌های ملایم استفاده کنید تا سایر رنگ‌ها در محیط بیشتر جلوه کنند.
  • یکی از راه­هایی که می­­توان به محیطی با رنگ‌های سرد و خنثی روح بخشید استفاده از یک تابلو با ترکیب چند رنگ گرم است.
  • برای اجرای یک ترکیب رنگ حرفه­ای در دکوراسیون از قانون ۶۰-۳۰-۱۰ استفاده کنید.
  • شناخت رنگ­های اصلی و فرعی و رنگ­های مکمل و متضاد هریک در داشتن بهترین ترکیب رنگ در دکوراسیون بسیار مفید خواهد بود.
  • هرچند برای دوری از یکنواختی و روح بخشیدن به محیط استفاده از چند رنگ در دکوراسیون خانه توصیه می­شود اما به کار بردن بیش از حد رنگ­ها و بدون در نظر گرفتن هماهنگی آن‌ ها با یکدیگر سبب بی­نظمی محیط و ایجاد احساس دل‌ زدگی می­ شود.
سخن پایانی

انتخاب اصولی رنگ ها زیبایی و هارمونی بیشتری به دکوراسیون بخشیده و دانستن اصول رنگ کمک زیادی برای روح بخشیدن به فضا و ترکیب بندی متعادل در دکوراسیون منزل خواهد بود. در جامعه امروزی به واسطه سبک زندگی حاکم و به دلایل مختلف در ایران چه در پوشش لباس ها و چه رنگ های محیط اطراف کمتر از قبل از رنگ استفاده می شود  و جامعه بیش از پیش نیازمند استفاده جسورانه از رنگ برای تغییر احساسات و محیط زندگی متعادل می باشد و آگاهی از اصول ترکیب رنگ ها و شناخت خصوصیات هر رنگ نیازی است که به وضوح احساس می شود و مسیری است که طراحان بایستی هوشمندانه مورد توجه قرار دهند.

همه آنچه که نیاز است در مورد  جایگاه رنگ ها در دکوراسیون بدانید در این مقاله آمده است. بی شک این مقاله یکی از جامع ترین و کامل ترین متون در رنگ ها در دکوراسیون است، پیشنهاد می کنیم برای درک این موضوع ما را با سایر مقالات مقایسه نمایید.

نظرات کاربران

  • تا به حال هیچ نظری برای این مقاله ثبت نشده است.

فرم ارسال نظر

نام و نام خانوادگی :
متن نظر :
CAPTCHA Image
کد امنیتی داخل تصویر را در کادر بالا وارد نمایید.